Z našimi rojaki z vroče Portugalske na Sever Evrope in v osrčje Bavarske


Avtor: adminkp Datum: 70 dni nazaj.


Vsebina oddaje Slovencem po svetu, ki je bila na 1. programu Radia Slovenija objavljena 10. avgusta 2018 in jo lahko poslušate na strani Radio prvi:

Jezero Završnica, 2017. Foto: Manca Korelc.

Najprej smo se preselili na Zahod Evrope. Tudi ta del stare celine je zajel vročinski val, na Portugalskem so se temperature v preteklem tednu povzpele celo do 46 stopinj Celzija. To deželo na Iberskem polotoku že nekaj let od blizu spoznava tudi glasbenica Nika Vremšak. Živi v Lizboni, v portugalsko prestolnico pa jo je najprej odpeljala študentska izmenjava, potem pa se je odločila, da sledi svojim sanjam in v mestu, ki ji je takoj priraslo k srcu na glasbeni akademiji študira violončelo.

Ustavili smo se tudi na severu Evrope, kamor je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pot iz rodne Štajerske zanesla Alojza Macuha. Nastanil se je v švedskem mestu Koping, kjer živi tudi peščica Slovencev, s katerimi je kmalu po prihodu navezal stik . Pridružil se je slovenskemu društvu Simon Gregorčič, ki ga že vrsto let vodi kot predsednik. Je pa tudi predsednik Slovenske zveze na Švedskem, ki povezuje slovenska društva v tej Nordijski državi.

Pogovarjali smo se tudi z Danijelo Zver iz Nemčije. Rojena je bila v Munchnu, kamor so se pred leti izselili njeni starši. Že od malega je bila vključena v tamkajšnjo slovensko skupnost, še posebej pa se je navduševala nad slovenskimi ljudskimi plesi in kmalu začela sodelovati pri slovenski folklori v društvu Lipa v bavarski prestolnici. Zdaj že več let vodi slovensko folklorno skupino društva in prenaša ljubezen do slovenskega ljudskega plesa tudi na mlajšo generacijo.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Slovenija brez meja, 18. oktober 2018

/
Prisluhnite članoma SD Cankar Sarajevo - Sandri Lamberšek Andrejević…

Novi časi in novi izzivi

/
15. oktobra 2018 v oddaji Sotočja: od srečanja slovenskih društev…

Slovenka iz Ria de Jeneira, ki je posnela film o slovenskem dedku

/
V oddaji Slovencem na svetu tudi tokrat prepletajo dogodke in…

Slovenija brez meja, 11. oktober 2018

/
Na Radiu Veseljak so predstavili Slovensko skupnost Tuzla, ki…