Wakounigu nagrada za delo v šolstvu


Avtor: adminkp Datum: 64 dni nazaj.


Vladimir Wakounig, izredni univerzitetni profesor v pokoju, je prejel s strani Republike Slovenije nagrado za izjemne dosežke na področju zamejskega šolstva. Kakor piše v utemeljitvi je bil odlikovan za svoje raziskovanje na področju dvojezičnega šolstva na Koroškem.

Podelitev državnih nagrad na področju šolstva. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Njegov model pouka „presegel obstoječe prakse“

V utemeljitvi, ki je objavljena tudi v zborniku, je o delu Vladimirja Wakouniga na oddelku za medkulturno izobraževanje na univerzi Alpe-Jadran v Celovcu med drugim zapisano: „Osrednje vprašanje njegovega raziskovanja je bilo sožitje različnih kultur v večkulturnem prostoru, poseben poudarek pa namenjen področju sožitja večinske in manjšinske kulture. Raziskovalni rezultati s področja dvojezičnega pouka na avstrijskem Koroškem in analize praks dvojezičnega izobraževanja v več evropskih državah so privedli do končnega cilja raziskovanja dr. Vladimirja Wakouniga – do razvoja modela dvojezičnega izobraževanja, ki je presegel obstoječe dvojezične šolske prakse v koroških šolah“.

Za primer Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije navaja tako imenovani imerzijski model dvojezičnega pouka kot praktično rešitev modela Teden nemško – teden slovensko.

V slavnostnem nagovoru ob podelitvi na predvečer Svetovnega dneva učiteljev minuli četrtek je Minister za izobraževanje, znanost in šport RS Jernej Pikalo poudaril pomembnost vlaganj v izobraževanje in raziskave. Odbor za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva se je soglasno odločil, da v letu 2018 podeli enajst nagrad, šest nagrad za izjemne dosežke in pet za življenjsko delo.

SVSD / slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Cerar obiskal Pavlovo hišo

/
Na zahodnem Štajerskem je v petek potekalo peto srečanje odbora…

65 let SKD Celovec – Z gledališčem se je začelo, s koncertom bodo slavili

/
Ravno v tisti občini, kjer je na Koroškem zbranih največ Slovencev,…

V pogovoru z novim predsednikom sosveta pri uradu zveznega kanclerja: Uspešni bomo, če bomo vlekli za eno vrv

/
Manuel Jug je novi predsednik sosveta za slovensko narodno skupnost…

110 let šolskih sester v Št. Jakobu

/
Pred 150 leti je bila ustanovljena kongregacija Šolskih sester…