Velikonočni svet brez meja v Skopju


Avtor: adminkp Datum: 3 dni nazaj.


Največji nakupovalni center v Makedoniji, City Mall v Skopju, je organiziral prireditev Velikonočni svet brez meja, na kateri so predstavniki sedmih držav: Rusije, Madžarske, ZDA, Ukrajine, Švedske, Slovenije in Makedonije pripravili razstavo pirhov in v delavnicah predstavili velikonočne običaje ter jedi svoje države.

Slovenske običaje je predstavilo Slovensko združenje France Prešeren, ki je pripravilo tudi razstavo naših pirhov. Razstava pirhov vseh sedmih držav je bila na ogled od 7. do 17. aprila. V slovenski delavnici na velikonočni petek sta Iva Serafimova in Glorija Ribarski predstavili slovenske velikonočne običaje: ljubljanske butarice, butare velikanke, ljubenske potice, belokranjske pisanice, drsanke, prekmurske remenke in vrhniški pirh ter igre s pirhi, kot sta ciljanje ali sekanje pirhov in prireditev Lov na skrite pirhe na Blejskem gradu. O tradicionalnih slovenskih velikonočnih jedeh in žegnu je spregovorila gospa Angelca Stoiljković. Na koncu so prisotne pogostili z orehovo potico in ocvrtimi miškami. Za dekoracijo in razstavljene pirhe je posrbela Aneliza Koneski.

Izšel je tudi katalog, v katerem smo opisali tradicionalne slovenske tehnike barvanja pirhov. Dogodek je še en dragocen kamenček v mozaiku prepoznavnosti slovenske kulture v Makedoniji.

Iva Serafimova

Predstavitev slovenskih velikonočnih običajev v Skopju.

Predstavitev slovenskih velikonočnih običajev v Skopju. Foto: združenje France Prešeren


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Mladi iz banjaluškega Triglava razstavljali v Novem mestu

/
Mladi likovni ustvarjalci Društva Slovencev RS Triglav iz Banjaluke…
Praznovanje velike noči med Slovenci v Kaknju Bosna in Hercegovina)

Velika noč v Kaknju

/
Kako so praznovali veliko noč, so nam sporočili tudi Slovenci…
Po velikonočni maši v slovenskem jeziku v Novem Sadu.

Velikonočna maša v Novem Sadu

/
V ponedeljek, 17. aprila 2017, je v cerkvi Ime Marijino v Novem…