V muzeju Schmidl fond Pavleta Merkuja


Avtor: adminkp Datum: 107 dni nazaj.


Arhiv tržaškega mestnega gledališkega muzeja Carlo Schmidl je odslej bogatejši za fond Pavla Merkuja. Že pred tremi leti so v muzeju ob poklonu skladatelju donele Merkujeve melodije, za izbor katerih je poskrbel Stefano Bellon, profesor kompozicije na tržaškem konservatoriju, interpretirali pa so jih različni glasbeniki.

Skladatelj in jezikoslovec Pavle Merkù (FOTODAMJ@N)

Povod za koncert je namreč bila donacija Merkujeve zapuščine, s katero sta Jasna in Andro Merkù, hčer in sin pokojnega skladatelja, jezikoslovca, etnografa in etnomuzikologa izpolnila očetovo željo in mestnemu gledališkemu muzeju namenila bogato glasbeno zapuščino. Po treh letih je občinski odbor končno odobril sklep, s katerim je bila donacija sprejeta in zanjo ustanovljen nov fond, poimenovan po Pavletu Merkuju.

Fond sestoji iz šestnajstih arhivskih škatel: po kronološkem vrstnem redu, od leta 1947 do leta 2003, jih je uredil sam Merkù, ki je preminil 20. oktobra 2014. Škatle »skrivajo« kar 193 map, v katerih so shranjene različne publikacije, partiture, rokopisi in Merkujevi zapisi o posameznih skladbah, pa tudi korespondenca: pisma, telegrami, maili in čestitke. V zapuščini so še članki in besedila za radijske oddaje, fotografije, zgoščenke in videoposnetki.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

"Ni čudno, da se slovenski volivci odločajo drugače"

/
Pogovor s predsednikom Bandljem pred občnim zborom SSO V konferenčni…

SKGZ: odhajata tudi Ban in Peterin

/
Na deželnem kongresu ne bo kandidiral več niti Rudi Pavšič Slovenska…
Predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini.

Igor Giacomini bo v FJK vodil le še urad za slovenske šole

/
Rojake v Italiji je presenetila vest, da je Slovenec Igor Giacomini…

Deželna vlada na strani Primorskega dnevnika

/
Deželi Furlaniji - Julijski krajini je pri srcu Primorski dnevnik…