Tudi v zamejstvu do potrdil o znanju slovenščine


Avtor: adminkp Datum: 187 dni nazaj.


Dekanja Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Branka Kalenič Ramšak in predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini sta danes, v ponedeljek, 20. marca 2017, v Ljubljani podpisala dogovor o sodelovanju med Centrom za slovenščino in Uradom za slovenske šole.

Predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini.

Predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini. Vir: Primorski dnevnik

Dogovor predvideva, da bodo izpiti za pridobitev certifikata o znanju slovenskega jezika po Evropskem jezikovnem okviru - Common European Framework of Reference for Languages (QCER - CEFR), enkrat na leto potekali v Furlaniji - Julijski krajini in bodo namenjeni kandidatom za poučevanje na slovenski ali na dvojezični slovensko-italijanski šoli v Italiji brez opravljene mature na eni od slovenskih višjih srednjih šol.

Dogovor je pomemben, kot piše v sporočilu, ker bo omogočil dosledno uresničevanje določil ministrskega odloka, ki določa, da je "vsakič, ko se izkaže, da je treba preveriti znanje slovenskega jezika, merodajna diploma, pridobljena na eni od drugostopenjskih srednjih šol s slovenskim učnim jezikom ali pa potrdilo o znanju jezika po Evropskem jezikovnem okviru (QCER), in sicer na ravni C/2 za poučevanje slovenščine in na ravni C/1 za vse ostale predmete." Na vsem slovenskem naselitvenem območju je Center za slovenščino, ki deluje v okviru Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, edina ustanova, ki izdaja ta potrdila. Dejstvo, da bo mogoče odslej tovrstno preverjanje opraviti v Italiji, in to usklajeno s časovnimi roki, določenimi za študij na univerzi ali za vpis v lestvice, je za celotno narodno manjšino pomembna pridobitev, saj predstavlja enega od korakov k sistemskemu in evropsko usklajenemu reševanju vprašanj, povezanih z zaposlovanjem na slovenski šoli.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Loredana Panariti, članica deželnega odbora Furlanije-Julijske krajine, odgovorna za delo in izobraževanje.

Pouk slovenščine bo

/
Deželna odbornica za izobraževanje Loredana Panariti je v intervjuju…

Na Okusih ob meji v Gorici skupna slovenska stojnica

/
Na največji prireditvi v Gorici, gastronomskem festivalu Okusi…
Kljub slabemu vremenu je bilo naselje Slofest odlično obiskano

Križan prejel rusko odlikovanje

/
Mednarodna operna akademija iz Križa pri Trstu je vse bolj poznana…