Šolsko leto se je začelo tudi v Furlaniji-Julijski krajini


Avtor: adminkp Datum: 65 dni nazaj.


Novo šolsko leto se je začelo tudi za približno 4.500 učencev in dijakov v šolah s slovenskim učnim jezikom sosednje Furlanije Julijske krajine. Z vpisom so zelo zadovoljni v špetrski dvojezični šoli, saj je večji od lanskega, medtem ko ponekod že občutijo manj številno generacijo otrok. Narodnostno mešana sestava v razredih ostaja.

Stavba večstopenjske šole Josipa Pangerca v Dolini pri Trstu. Foto: Radio Koper

V večstopenjski šoli v Dolini, ki združuje 4 slovenske vrtce, 6 osnovnih in eno nižjo srednjo šolo, to je predmetno stopnjo osnovne šole v Sloveniji, so začeli s polnimi jadri. Ravnateljica Fulvia Premolin: "Optimisti smo, ker se je novo šolsko leto, v glavnem, začelo z vsem osebjem. Vse je steklo tako, kot bi moralo."

Tudi letos imajo učence iz povsem italijanskih družin, kar zahteva dodatno izobraževanje pedagoških delavcev, priznava ravnateljica Premolinova: "Uporabljajo take didaktične prijeme, ki so najbolj primerni za to, da tudi italijansko govoreči otroci napredujejo in da se slovenskega jezika naučijo."

V Dolini bodo znova sodelovali v programu ohranjanja kulturne dediščine, letos v poklon 140-letnici domačega kulturnega društva Valentin Vodnik, kar otroke navdušuje. Profesor Boris Pangerc: "Prenašajo tradicijo iz preteklosti v sedanjost in v prihodnost. Potem tudi zelo radi sodelujejo in so pri vsej stvari tudi zelo ustvarjalni."

Vsi že imajo tudi učbenike, ki jih zagotavlja slovensko ministrstvo za šolstvo, za njihovo pot do uporabnikov pa neutrudna pedagoška svetovalka Andreja Duhovnik.

Mirjam Muženič / Radio Koper


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

"Ni čudno, da se slovenski volivci odločajo drugače"

/
Pogovor s predsednikom Bandljem pred občnim zborom SSO V konferenčni…

SKGZ: odhajata tudi Ban in Peterin

/
Na deželnem kongresu ne bo kandidiral več niti Rudi Pavšič Slovenska…
Predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini.

Igor Giacomini bo v FJK vodil le še urad za slovenske šole

/
Rojake v Italiji je presenetila vest, da je Slovenec Igor Giacomini…

Deželna vlada na strani Primorskega dnevnika

/
Deželi Furlaniji - Julijski krajini je pri srcu Primorski dnevnik…