Služba SIS v slovenščini je velika pridobitev


Avtor: adminkp Datum: 8 dni nazaj.


Pozitivna izkušnja na Osnovni šoli Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu v Trstu

Dopolnilna šolska služba (t.i. SIS) v slovenskem jeziku, ki jo Občina Trst že tretje leto nudi učencem Osnovne šole Josipa Ribičiča pri Sv. Jakobu, je velika pridobitev tako za šolo kot za celotno skupnost, v tekočem šolskem letu pa učenci naloge s pomočjo slovenskih vzgojiteljic opravljajo kar v šoli in ne v rekreacijskem središču Pitteri, kamor po opravljeni nalogi gredo le tisti otroci, ki so potrebni še nadaljnjega popoldanskega varstva. Zato so na Večstopenjski šoli Sv. Jakob, v okviru katere deluje tudi šola Ribičič, sodeč po besedah ravnatelja Marijana Kravosa na splošno zadovoljni z dosedanjo izkušnjo.

Rekreacijsko središče Pitteri. Foto: Primorski dnevnik

Sočasno z vpisovanjem v prvi letnik vrtcev in šol vseh stopenj poteka namreč v Občini Trst od 7. do 31. januarja tudi vpisovanje oz. prijavljanje h koriščenju dopolnilne šolske službe, ki pri Sv. Jakobu poteka tudi v slovenskem jeziku in letos tudi v znamenju nekaterih novosti. Medtem ko so do lanskega šolskega leta otroci takoj po kosilu pisali naloge v šentjakobskem rekreacijskem središču Pitteri v Ul. San Marco, so letos dosegli, da ostanejo v šoli. Tu v spremstvu vzgojiteljic rekreacijskega središča, ki obvladajo slovenski jezik, pišejo naloge do približno 15.30. Takrat določeno število staršev pride svoje otroke iskat, da jih peljejo domov, ostali učenci pa se v spremstvu vzgojiteljic podajo v rekreacijsko središče Pitteri, kjer nadaljujejo z igrami in drugimi dejavnostmi, seveda tudi v tem primeru ob prisotnosti vzgojiteljic. »Na tak način smo tudi izboljšali to dimenzijo, da vsaj pišejo naloge v okolju, kjer imajo več možnosti, da ohranijo povezavo s slovenskim jezikom, kar je bilo v rekreacijskem središču gotovo slabše,« pravi ravnatelj Kravos.

Ivan Žerjal,

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Cerar in Fedriga za manjšinski sedež v Rimu

/
Poudarek z današnjega srečanja na Gradu Strmol Slovenski…

Maja Tenze za krmilom Slovencev v Demokratski stranki

/
Maja Tenze je nova deželna koordinatorka Slovencev v Demokratski…

Služba SIS v slovenščini je velika pridobitev

/
Pozitivna izkušnja na Osnovni šoli Josipa Ribičiča pri Sv.…
Matajur, simbol Benečije

Zamejci v Čedadu obeležili že 56. dan emigranta

/
Krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenska…