Slovenija brez meja, 3. januar 2019


Avtor: adminkp Datum: 13 dni nazaj.


V prvi oddaji v letu 2019 se spomnimo nekaterih lanskih obiskov naših rojakov v Sloveniji in na Radiu Veseljak ter zaključimo z voščilom ministra Petra Česnika.

Praznično okrašena Ljubljana v zadnjih dneh decembra 2018. Foto: Edita Žugelj

Prva sogovornica je zdravnica Jelena Šehović iz Sarajeva, katere korenine segajo v Mursko Soboto. Jelenina pripoved je ena od številnih ganljivih zgodb o izjemni ljubezni in pogumu ljudi, tudi Slovencev, živečih na območju nekdanje skupne države. Pogumna je tudi mlada Katarina Obranovič. Slovenka, ki živi v Londonu, se je v zadnjih 15 letih zaradi študija, prakse in dela kar 18-krat selila po različnih krajih in kontinentih zemeljske oble, kljub želji, da bi primerno službo dobila doma.

Spomnili smo se tudi srečanja z Jasmino Dlačić, podpredsednico zelo dejavnega društva Slovenski dom KPD Bazovica ter podpredsednico Zveze slovenskih društev na Hrvaškem. Jasmina se je rodila na Reki, kamor sta se s Primorske priselila že njena stara starša. Cvetka Javernik pa je predsednica Slovenskega kulturnega in športnega društva Drava Augsburg, ki bo letos praznovalo 40-letnico. Cvetka je doma iz Rogatca, v Nemčiji pa je že polnih pet desetletij. Kot mi je zaupala, ima še vedno domotožje, ki ga blaži s pisanjem poezije in pogostimi obiski domovine, kjer imajo prijatelje tudi njeni potomci.

Poleti je bila na obisku v domovini tudi Cilka Žagar, ki že 55 let živi v Avstraliji. S pisateljico, pesnico, učiteljico staroselcev in zagovornico njihovih pravic, pa tudi strokovnjakinjo za brušenje opalov sva se med drugim pogovarjali o njenih romanih, ki imajo vedno slovensko ozadje, čeprav se dogajajo v Avstraliji, ter o njeni zadnji pesniški zbirki v slovenščini, ki je izšla pri SIM, z naslovom Od tu do tja, nikjer doma. Obiskal nas je tudi avstralski Slovenec Jože Kapušin, ki je bil v mlajših letih zelo dejaven v tamkajšnji slovenski skupnosti. Kot urednik v bivši državi prepovedanega časnika Slovenski vestnik dolgo ni smel v domovino. Ob lanskem obisku Slovenije, med katerim se je tu s svojim partnerjem Avstralcem poročila njegova najmlajša hči, si je Jože vzel tudi čas za pogovor za našo oddajo in Radio Veseljak.

Tik pred koncem svojega lanskega obiska v Sloveniji in odhodom v Kanado nas je na radiu obiskal Louie Lovšin. Louie se je rodil v Montrealu, kamor sta se v 60. letih prejšnjega stoletja priselila njegova starša, Marija Lušin in Alojz Lovšin. Louie, ki ni nikoli hodil v slovenske šole, se je za intervju vseeno potrudil govoriti v maternem jeziku ter mi med drugim zaupal, da z očetom v družinskem podjetju poslušata RV.

In na koncu, a ne nazadnje, še del pogovora z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom Česnikom, ki smo ga gostili na RTV Veseljak. Z ministrom, ki ima za sabo večdesetletno izseljensko izkušnjo, sva se med drugim pogovarjala o njegovem življenju in delu v Avstraliji, vzrokih za vrnitev v domovino ter vključitev v politiko, o prioritetah in načrtih njegovega mandata, delu z mladimi, gospodarskih povezavah in temeljih slovenstva, na koncu oddaje pa je Slovencem po svetu in doma izrekel še voščilo ob vstopu v novo leto.

Posnetek je objavljen na strani Radio Veseljak.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Živahno kulturno delovanje tudi v 2019

/
Poudarki oddaje Sotočja, 14. januarja 2019: kakšni so letošnji…

Slovenci v Argentini so si ogledali Kerigmo

/
Škofjeloškemu pasijonu podobno predstavo bomo morda lahko…

Slovenija brez meja, 10. januar 2019

/
V oddaji gostimo Kasildo Bedenk iz Gradca na avstrijskem Koroškem…

Menjava generacij

/
Leto 2019 prinaša zamenjave na mestih predsednikov dveh krovnih…