Slovenija brez meja, 18. oktober 2018


Avtor: adminkp Datum: 29 dni nazaj.


Prisluhnite članoma SD Cankar Sarajevo - Sandri Lamberšek Andrejević in Zoranu Doršnerju ter tamkajšnji učiteljici slovenskega jezika in kulture Mateji Kregar.

Sandra Lamberšek Andrejević (spodaj levo), Zoran Doršner (levo zgoraj), Dina Maksumić (na sredini), učiteljica slovenskega jezika in kulture Mateja Kregar (spodaj desno). Foto: Edita Žugelj

Med tremi sarajevskimi zgodbami vam najprej predstavljamo Matejo Kregar, ki je zadnji dve leti učiteljica slovenskega jezika in kulture v Sarajevu, Zenici in Kaknju, od nedavnega tudi v Brezi. Skupine njenih učencev so zelo raznolike, poučuje pa tako potomce Slovencev kot otroke slovenskih diplomatov v BiH.

Zanimiva je tudi pripoved Sandre Lamberšek Andrejević, katere dedek je bil Ljubljančan, babica pa iz Malega Kamna v občini Krško. V Sarajevo sta s tremi otroki prišla leta 1935.

V Sarajevu sem spoznala tudi Zorana in Dragico Doršner, znana sarajevska arhitekta in športnika, oba odlična smučarja. Ravno v tistih dneh sta praznovala 50. obletnico skupnega življenja. Zoran je po rodu Slovenec, njegov ded je bil iz Škofje Loke, babica, Pavla Deisinger, pa z Vrhnike. Zoranov ded je bil predsednik sodišča v Banjaluki.

Na koncu oddaje pa za vse tiste, ki ste ga zamudili v torkovem popoldanskem programu na Radiu Veseljak, še del pogovora z argentinskim Slovencem Mirkom Vasletom, urednikom, novinarjem in voditeljem radijske oddaje Okence v Slovenijo.

Posnetek najdete na strani veseljak.si


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Slovenija brez meja, 15. november 2018

/
Vlado Kreslin pripoveduje o gostovanjih pri izseljencih in svojih…

"Bolj bomo sodelovali, manj se bomo kregali!"

/
V oddaji Sotočja, 12. novembra 2018: pozivi k oblikovanju mirovne…

Slovenski turistični vodič, ki je našel novi dom v Baskiji

/
Oddaja Slovencem po svetu bo tokrat preplet prispevkov in zgodb,…

Slovenija brez meja, 8. november 2018

/
V intervjuju z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu…