Slovence več združuje, kot ločuje


Avtor: adminkp Datum: 103 dni nazaj.


Na Višarjah je včeraj potekalo 30. tradicionalno romanje matičnih, zamejskih in izseljenskih Slovencev k cerkvi Matere Božje.

Na romanju je nastopila tudi glasbena skupina Cantate Domino (foto Walter Bandelj

Na jubilejnem dogodku, ki ima tako verski kot tudi družbeni značaj, so poudarili predvsem skupne vrednote Slovencev. Osrednji govornik jubilejnega srečanja je bil pravnik in politolog Dejan Valentinčič, ki je slovesnost odprl s predavanjem na temo Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje. Valentinčič je na dogodku povedal, da je za rojake v zamejstvu materni jezik življenjskega pomena ter da je eden od atributov domovine, ki pa ga je v zamejstvu najtežje ohraniti. Tako ljudje ohranjajo kulturo, šege, navade, občutek pripadnosti, močno navezanost na domovino, ki v zamejstvu ni vedno nujna,« je še dejal. Sledila je slovesna maša, ki jo je skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. »Danes nas v bistvu ne združujejo samo dedne časti - jezik, kultura, vera - ampak velika volja do življenja,« je povedal Štumpf. Kulturni program sta oblikovala vokalna skupina Cantate Domino in kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

"Ni čudno, da se slovenski volivci odločajo drugače"

/
Pogovor s predsednikom Bandljem pred občnim zborom SSO V konferenčni…

SKGZ: odhajata tudi Ban in Peterin

/
Na deželnem kongresu ne bo kandidiral več niti Rudi Pavšič Slovenska…
Predstojnik Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem ravnateljstvu FJK Igor Giacomini.

Igor Giacomini bo v FJK vodil le še urad za slovenske šole

/
Rojake v Italiji je presenetila vest, da je Slovenec Igor Giacomini…

Deželna vlada na strani Primorskega dnevnika

/
Deželi Furlaniji - Julijski krajini je pri srcu Primorski dnevnik…