Slovence več združuje, kot ločuje


Avtor: adminkp Datum: 47 dni nazaj.


Na Višarjah je včeraj potekalo 30. tradicionalno romanje matičnih, zamejskih in izseljenskih Slovencev k cerkvi Matere Božje.

Na romanju je nastopila tudi glasbena skupina Cantate Domino (foto Walter Bandelj

Na jubilejnem dogodku, ki ima tako verski kot tudi družbeni značaj, so poudarili predvsem skupne vrednote Slovencev. Osrednji govornik jubilejnega srečanja je bil pravnik in politolog Dejan Valentinčič, ki je slovesnost odprl s predavanjem na temo Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje. Valentinčič je na dogodku povedal, da je za rojake v zamejstvu materni jezik življenjskega pomena ter da je eden od atributov domovine, ki pa ga je v zamejstvu najtežje ohraniti. Tako ljudje ohranjajo kulturo, šege, navade, občutek pripadnosti, močno navezanost na domovino, ki v zamejstvu ni vedno nujna,« je še dejal. Sledila je slovesna maša, ki jo je skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki vodil murskosoboški škof Peter Štumpf. »Danes nas v bistvu ne združujejo samo dedne časti - jezik, kultura, vera - ampak velika volja do življenja,« je povedal Štumpf. Kulturni program sta oblikovala vokalna skupina Cantate Domino in kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

Primorski dnevnik


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Maurizio Martina obiskal Narodni dom

/
Ob 80. obletnici razglasitve rasnih zakonov je obiskal Trst tudi…

Pomagajte Benečiji, da ne izumre

/
Kmečka zveza je deželnemu odborniku za kmetijstvo Stefanu Zannierju…

"Okusi ob meji" v Gorici tudi z Zvezo slovenske katoliške prosvete

/
Mesto Gorica se počasi pripravlja na svojo največjo prireditev…

Festival "gubance" v Benečiji

/
Ob koncu tega tedna, 22. in 23. septembra, bo v Beneški Sloveniji…