Praznovanje dneva državnosti v nemškem Hildnu


Avtor: adminkp Datum: 222 dni nazaj.


Slovensko kulturno in športno društvo Maribor Hilden zelo dobro sodeluje z okoljem, t. j. z mestom Hilden. S svojo stojnico se predstavljajo na prireditvah Völkerfest ali Kinderfestival, ki ju mesto Hilden izmenično organizira v začetku poletja.

Letos je potekal mednarodni otroški festival v nedeljo, 24. junija 2018, v parku Holterhöfchen v Hildnu. Društvo Maribor Hilden je na svoji stojnici ponujalo prigrizke in pijačo, mamica naših štirih šolarjev Valentina pa je poslikavala obraze. Ker je prava mojstrica, je bila ob slovenski stojnici dolga vrsta otrok, ki so se želeli »spremeniti« v pravljične in živalske junake.

Sicer so šolarji »slovenske šole Hilden« našli dovolj mest za sprostitev in zabavo: lahko so slikali, skakali na napihljivem gradu, se spuščali po toboganu ali prisluhnili glasbenemu in plesnemu programu, ki je potekal na dveh odrih. Ker organizira otroški festival Glasbena šola Hilden, nastopajo številni glasbeniki ali skupine in dobre glasbe ne manjka.

Tako imajo Slovenci v Hildnu vsako leto priložnost, da počastijo 25. junij, dan državnosti Republike Slovenije, zunaj, na javnem prostoru. Učenci in starši se prireditev radi udeležijo in s seboj pripeljejo tudi prijatelje in znance. Člani društva, ki so znani kot gostoljubni prireditelji, pa izkoristijo tudi to za predstavitev Slovenije, njenih znamenitosti, lepot s turističnimi prospekti, jedi pa s svežo ponudbo.

Hvalevredno je, da društvo Hilden s predsednikom Jožetom in ekipo sodeluje na takšnih in podobnih prireditvah, ki že nekaj časa ne prinašajo več zaslužka, temveč jih je mogoče izvesti samo zaradi zavzetosti članov, ki so pripravljeni poprijeti za delo in temu nameniti svoj prosti dan. Obiskovalcem, zlasti Slovencem iz tega konca, pa veliko pomeni, da v množici stojnic različnih narodov, organizacij in društev najdejo tudi takšno, kjer visi slovenska zastava …

Martina Tomsic Kramberger


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Tradicionalna pesem v Splitu povezala Slovenijo in Dalmacijo

/
Slovensko kulturno društvo Triglav Split je ob Prešernovem…

Planika - bilten društva Slovencev v Zrenjaninu 2018

/
Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina v Vojvodini, na severu…

Slovenska kultura se predstavlja na Nizozemskem

/
Na Nizozemskem je v teh dneh še nekaj proslav slovenskega kulturnega…

Tudi v Sarajevu so praznovali

/
V počastitev slovenske ustvarjalnosti in dediščine velikega…