Pavšič in Bandelj v Ljubljani o manjšini


Avtor: adminkp Datum: 10 dni nazaj.


Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Rudi Pavšič za Slovensko kulturno gospodarsko zvezo (SKGZ) in Walter Bandelj za Svet Slovenskih organizacij (SSO), sta se v kabinetu predsednika slovenske vlade Marjana Šarca srečala z njegovimi sodelavci, da bi jih seznanili o položaju slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Rudi Pavšič in Valter Bandelj. Foto: Primorski dnevnik

Prosila slovenskega premierja za pomoč

Posebej sta se zaustavila pri vprašanju zakonskega predloga o zmanjšanju števila poslancev in senatorjev ter na možnost, da bi v okviru spreminjanja ustave odobrili predlog, ki zagotavlja mesto za slovensko predstavništvo v Senatu in Poslanski zbornici. S tem v zvezi sta predsednika krovnih prosila slovenskega premierja, naj na to problematiko opozori italijanskega predsednika vlade Conteja v želji, da bi se tudi na tej ravni sprožili potrebni mehanizmi za uresničitev predlogov o zvišanju števila mest v deželi FJK, ki bi bila namenjena Slovencema.

Ob drugih aktualnih problematikah, ki zadevajo organizirano obliko manjšinske skupnosti in njeno večjo povezanost s Slovenijo, sta Pavšič in Bandlej izpostavila tudi potrebo po redefiniciji odnosov (in samega zakona) med matično državo in Slovenci v sosednjih državah. Bandelj in Pavšič sta predlagala, da bi se razprava sprožila v Svetu za Slovence v zamejstvu, ki jo vodi sam predsednik vlade.

Predsednika SSO in SKGZ sta slovenskega premierja povabila na obisk k Slovencem v FJK, kar bi pomenilo veliko priznanje naši skupnosti in bi obenem utrdilo dobrososedske odnose.

Več na slovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

David Danev: "Tega imam dovolj in bom zahteval vse v slovenskem jeziku."

/
Tržaški Slovenec David Danev, ki je znan po svojih prizadevanjih…

Napredek jezikovnega znanja je vprašanje obstoja skupnosti

/
Podelili nagrade 47. literarnega natečaja Mladike Napredek…
Rimski parlament - senat

Bo slovenska manjšina ostala brez predstavnika v italijanskem parlamentu?

/
Italijanski senat je zavrnil dopolnila, ki bi zagotovila ali…