“Odpiramo skupni čezmejni prostor”


Avtor: adminkp Datum: 219 dni nazaj.


"Dolžnost in naloga je, da pripadnost in željo po sodelovanju s Slovenijo ohranjamo, krepimo in nadaljujemo, ne glede na to, kakšna bo sestava vlade in kdo bo vodil to resorno ministrstvo", daje v razmislek državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec.

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec.

Odnose urejajo pravni akti

Ne glede na prihodnjo vlado Republike Slovenije določajo odnos RS do slovenskih skupnosti v sosednjih državah pravni akti, med njimi Strategija odnosov RS s Slovenci zunaj njenih meja, ki nosi datum 5. maj 2016. Ohranitev, krepitev in razvoj slovenstva v skupnem slovenskem kulturnem prostoru je zapisan kot poglavitni cilj v dokumentu. Zakonodaja z dokumenti je objavljena tudi na spletni strani Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Med poglavji, ki so navedena, je gospodarsko in regionalno sodelovanje.

Leta 2011 je vlada RS sprejela Strategijo sodelovanja med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah na področju gospodarstva do leta 2020. Za izvajanje in spremljanje strategije deluje pri Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Medresorska delovna skupina. Med temeljnimi cilji in usmeritvami je uvajanje skupnih gospodarskih interesov v prostoru, kjer živijo slovenske narodne skupnosti, z upoštevanjem geopolitičnih, zgodovinskih in gospodarskih okoliščin teh skupnosti v posamezni državi.

Tudi nedavno zasedanje medresorske delovne skupine, 21. junija na Reki, tretje v letošnjem letu, je bilo usmerjeno v pripravo in izvedbo skupnih razvojnih gospodarskih projektov med RS in slovenskimi institucijami v zamejstvu. Gospodarski subjekti iz sosednjih držav, Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Trsta, Slovenska gospodarska zveza iz Celovca, Urad za Evropo z Reke in Razvojna agencija Slovenska krajina iz Monoštra imajo tudi sicer tehtno mesto, ko državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Aleksandra Pivec ponazarja različne načine uveljavljanja skupnih gospodarskih interesov slovenske narodne skupnosti v posamezni državi.

„Za skupen kulturno-gospodarski prostor“

Če je omenila na poletnem sprejemu Mohorjeve Celovec minuli torek v pogovoru za Slovenski spored ORF sprva pomen Slovenskega knjižnega centra v Celovcu in krepitve slovenskih knjižnih središč izven meja RS, je v nadaljevanju poglobila razmišljanja o spodbujanju različnih aktivnosti za krepitev pripadnosti slovenstvu in odpiranje skupnega čezmejnega prostora tudi v duhu regijskega povezovanja, kjer meje ne bi smele več ovirati sodelovanja.

ORF (volksgruppen.orf.at/slovenci/)


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

"Lahko dokažemo, da smo se iz zgodovine nekaj naučili"

/
O bilančnih utrinkih s predsednikom ZSO Marjanom Sturmom Na…

Kultura in jezik bosta živa še naprej

/
Na osrednji prireditvi ob Slovenskem kulturnem prazniku na Koroškem…

Slovenski kulturni praznik na Koroškem

/
V naslednjih dneh se bodo v slovenskih društvih po Koroškem…

"Upiral se je izumrtju jezika"

/
„Janko Zerzer se je vedno boril proti asimilaciji narodne…