Na dnevu kulturne različnosti v Zadru so Slovenci spet navdušili


Avtor: adminkp Datum: 130 dni nazaj.


Člani Folklornega društva Bled so 9. junija 2018 navdušili z nastopom na Mednarodnem dnevu kulturne različnosti na Trgu pet bunara v Zadru.

Nastop Folklornega društva Bled

"Zelo smo zadovoljni z nastopom na tako odmevni prireditvi," je povedal Anton Repe, vodja Folklornega društva Bled: "še posebej pa smo hvaležni za priložnost in vabilo naših gostiteljev, Slovenskega kulturnega društva Lipa Zadar, ki so v sodelovanju z Slovensko izseljensko matico iz Ljubljane organizirali naš prihod in predstavitev na prireditvi v Zadru." Povedal je, da so s programom, ki ga sestavljajo predvsem gorenjske pesmi in plesi in v katerem v katerem sodeluje tudi Duo nota, ki ga sestavljata Jelka Potočnik in Marjan Rekar, nastopali po Sloveniji, Hrvaški, Makedoniji, Italiji in v svojem petletnem delovanju postali nepogrešljiv člen kulturnih dogajanj na Gorenjskem.

Na prireditvi so sodelovali tudi Albanci, Bošnjaki, Italijani, Makedonci, Srbi. Navzoče na "fešti" so pozdravili predstavnica Zadrske županije Milena Ikić, podžupanja mesta Zadar Jagoda Surač ter podpredsednik Sveta za narodne manjšine Republike Hrvaške in predsednik Koordinacije narodnih manjšin Zadarske županije Veselko Čakić. Med številnimi gosti se nam je iz Ljubljane pridružila tajnica Slovenske izseljenske matice Ženja Simonič.

Posebno privlačna je bila bogata ponudba gastronomskih dobrot vseh narodnih manjšin. Na slovenski stojnici so se številni gostje pogostili z vegetarijanskim narezkom iz čemaža, domačimi klobasami, prekmursko gibanico, čičerko z sipo in z zelenjavo, rižoto z jurčki, z različnimi vrstami domačega kruha z zaseko, ki ga je spekla Majda Radović, s potico s pehtranom, z orehi, z ocvirki, ajdovim pecivom, žepki s pehtranom izpod pridnih rok naših članic Katarine Bezić, Mire Milin, Irene Vlakić, Justine Buovac, Marije Ivoš, Marije Merljak, Maje in Zvone. Ni manjkalo niti borovničevca in medice, pa tudi domače kapljice refoška iz Ivanove kleti iz Rožne doline.

Darja Jusup

Številni gostje na prireditvi


Slovenska stojnica


Članica FD Bled v narodni noši.


Folklorno društvo Bled v Zadru

 


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Na Reki bodo odprli lektorat za slovenski jezik

/
Na Filozofski fakulteti reške univerze bodo v sredo, 24. oktobra…

V Lovranu so se srečali Slovenci, ki živijo na Hrvaškem

/
Tradicionalna prireditev, srečanje članov vseh slovenskih društev…

Istog Žorž razstavlja v galeriji Mir junakov na Trsatu

/
Kulturno dogajanje na Reki v okviru prireditve Poletje na Gradini,…
Slovenski dom KPD Bazovica. Foto: Davor Lonzarič

3. srečanje mreže Alpe Jadran (MAJ)

/
7. in 8. septembra 2018 bo na Reki 3. srečanje Mreže Alpe Jadran…