Med poslom in domoljubjem: etnična ekonomija in Slovenci zunaj republike slovenije


Avtor: adminkp Datum: 16 dni nazaj.


V znanstveni reviji za migracijske študije Dve domovini / Two Homelands je dr. Zvone Žigon objavil članek o gospodarskih povezavah med Slovenci v tujini in Slovenijo.

dr .Zvone Žigon

dr. Zvone Žigon

Avtor - doktor politologije, magister kulturne antropologije, diplomirani novinar in sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu - v članku najprej opiše različne pojavne oblike in značilnosti etničnih ekonomij, nato pa se osredotoči na slovenske skupnosti v zamejstvu in po svetu. Ugotavlja, da so posamezne etnične ekonomije odvisne od socialne in izobrazbene strukture pripadnikov etničnih skupnosti in od zgodovinskega in političnogeografskega konteksta njihovega nastanka. Na podlagi izkušenj sklene, da slovensko ekonomijo in politiko čakajo še številni koraki v smeri spodbujanja razvoja in "implementacije" slovenskega modela etnične ekonomije. Opaža spremembe pojma "slovenski izseljenec", saj ta danes pomeni nekaj drugega kot v preteklosti, to so namreč lahko študent, ki v tujini pridobiva izkušnje, strokovnjak ali pogumni podjetnik.

Članek lahko preberete v reviji Dve domovini / Two Homelands ali neposredno tukaj.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Lena Hofman je odšla na delo v San Francisco kot analitik podatkov, kjer je sčasoma zamenjala analitiko za študij in poučevanje joge. Jogo še danes poučuje, piše poezijo in dela različne raziskave. Živi malo v Kaliforniji, malo pa v Ljubljani.

Trši sir, mehkejši ljudje

/
Ne verjemi, ko ti rečejo, da je San Francisco najbolj evropsko…

Herta, Herte

/
Na naših oknih je veliko mest. Ta včasih vznikajo kot eno…

Preboleti Prago

/
Pred časom – niti približno davnim – je Prago in Ljubljano…