Knjižnica – vesolje zakladov


Avtor: adminkp Datum: 82 dni nazaj.


Društvo Triglav Banjaluka že več let sodeluje s knjižnico Antona Tomaža Linharta iz Radovljice. Obiskali smo jih v Radovljici, naši učenci so se udeležili njihove prireditve Noč z Andersenom, vključeni smo tudi v program spodbujanja branja Knjižnica – vesolje zakladov.

23. in 24. novembra je bilo v Banjaluki uvodno srečanje letošnje akcije Knjižnica – vesolje zakladov. Direktorica knjižnice Božena Kolman Finžgar in knjižničarka Katja Bevk sta v obeh petkovih skupinah in v treh sobotnih skupinah učencem dopolnilnega pouka slovenščine govorili o pomenu branja. Najmlajšim sta predstavili pravljični kovček. V kovčku se skrivajo knjige, revije in lutke, s katerimi lahko odigramo pravljico Rdeča kapica. Najprej jo je odigrala Katja, potem pa še otroci. Jezikovnih ovir ni bilo, vsi so z veseljem sodelovali. Starejšim učencem sta razdelili revije, saj kratka publicistična besedila lahko pritegnejo k branju tudi manj vešče govorce slovenščine.

Branje je povezano z obiskovanjem knjižnic. Med 19. in 23. novembrom je v Sloveniji potekal teden splošnih knjižnic, prav v knjižnicah lahko najdemo vse, kar nas zanima. Na razglednicah, ki so izšle ob tednu splošnih knjižnic, so učenci iskali lik Ivana Cankarja, pogovarjali smo se o besedah, ki so zapisane na razglednici: ustvarjalnost, domišljija, sočutje, prešernost …

Program Knjižnica – vesolje zakladov je bil del projekta Cankarjevi dnevi. Letos je Cankarjevo leto, saj se spominjamo stoletnice smrti Ivana Cankarja. Katja Bevk je ob slikanici Ivan in skodelica črne kave pripovedovala o njegovem življenju, potem pa so učenci izdelovali knjižne kazalke. Ker je imel Ivan Cankar brke, so tudi kazalke v obliki brkov.

Barbara Hanuš,

Društvo Triglav Banja Luka


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Tudi v Sarajevu so praznovali

/
V počastitev slovenske ustvarjalnosti in dediščine velikega…

Odprtje razstave Pot knjige

/
Osmi februar je slovenski kulturni praznik, dan, ko se spominjamo…

Nagrada in priznanje za mladi banjaluški Slovenki

/
Učenci dopolnilnega pouka slovenščine iz Slatine in Banjaluke…

Lego delavnica v Banjaluki

/
V soboto, 15. decembra, je bilo v Klubu narodnih manjšin v…