Kako malo dopisovanje lahko rodi veliko ljubezen


Avtor: adminkp Datum: 278 dni nazaj.


Iz oddaje Slovencem po svetu, ki je bila na sporedu 1. programa Radia Slovenija 11. maja 2018:

Matej Rančigaj se je na Facebooku Prvega oglasil ob poslušanju programa in se nato takoj prijazno odzval povabilu Mojce Delač na pogovor o njegovi zgodbi življenja v tujini. Mirtha in Jože Koder sta si dopisovala prek revije in se nato srečala tudi v živo. Mirtha je k njemu v Buenos Aires priletela naravnost iz Združenih držav. Ob koncu oddaje pa vas vabiva še na koncert slovenskih pevskih zborov v Pragi, ki ga pripravlja slovensko društvo Jožeta Plečnika.

Matej Rančigaj je Slovenec po svetu že sedem let. In če navadno ob tem podatku dodamo kraj bivanja, bi zanj lahko rekli, da smo s tem »po svetu« povedali že vse. Zase pravi, da ima že kar nekaj »drugih domov«, in čeprav je zadnja leta baza Capetown v Južnoafriški republiki, smo ga ujeli v Braziliji. In to ob pomoči radijskih valov. Na Facebooku Prvega se nam je namreč oglasil ob poslušanju programa in se nato takoj prijazno odzval povabilu na pogovor o njegovi zgodbi življenja v tujini. Pravzaprav bi morali reči – o zgodbah. Motor, Afrika, glasba, svet, ljudje, kultura. Nekaj sta jih v radijske minute ujela z Mojco Delač, ki je Mateja Rančigaja poklicala v Sao Paolo.

foto: Peter Hellberg / Flickr

Ko družbenih omrežij še ni bilo, so si ljudje dopisovali. Na papir so napisali sporočilo, ga zložili v kuverto, nanjo nalepili znamko in potem 14 dni čakali, da je prišel odgovor. Če je prišel. Ne, to ni bilo v kameni dobi, ampak pred le nekaj desetletji. Takrat sta si začela dopisovati zdaj že skoraj 40 let poročena zakonca Mirtha in Jože Koder. Ona je živela v ZDA, on pa v Buenos Airesu.

Jutri bo živahno tudi med rojaki v češki prestolnici, v Plečnikovi Cerkvi v Pragi bo na sporedu koncert treh slovenskih pevskih zborov. Več o dogajanju pa predsednik Slovenskega društva Jože Plečnik, gospod Iztok Toplak. Kot je povedal Mojci Delač, bo maj zanje pester.

Oddajo lahko poslušate na strani Radio prvi.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Slovenija brez meja, 14. februar 2019

/
Katarina Pajnič, ki se je pred leti preselila na avstrijsko…

Kultura – vir identitete

/
Iz oddaje Sotočja, 11. februarja 2019: Florjan Lipuš kritičen…

Praznik kulture praznujemo Slovenci po vsem svetu

/
Oddaja Slovencem po svetu je bila v luči slovenskega kulturnega…

Slovenija brez meja, 7. februar 2019

/
Na seminarju za učitelje sobotnih šol slovenščine in drugih…