Izšel je Dom št. 18/2017


Avtor: adminkp Datum: 99 dni nazaj.


Kulturno verski petnajstdnevni časnik iz Čedada (več na http://www.dom.it/) v izdaji z dne 15. oktobra izpostavlja velike novosti v župnijah Benečije in Rezije. Podutana, Sriednje, Liesa in Dreka bodo imele novega župnika. Iz Sappade prihaja 46-letni duhovnik Michele Molaro; župnik Federico Saracino bo zapustil Nediške doline in se premestil v Fojdo in Čampej; v Reziji bo za novega vikarija prišel najmlajši duhovnik videnske nadškofije, 28-letni g. Alberto Zanier.

V uvodniku odgovorni urednik msgr. Marino Qualizza poudarja, da je zaradi pomanjkanja župnikov v Nediških dolinah avtarkija na obzorju

Na prvi in v notranji strani obširen članek in slike o sedemdesetletnici treh kulturnih delavcev Giorgia Banchiga, Riccarda Ruttarja in Bepa Qualizze, aktivnih sodelavcev Doma, ki smo jo praznovali 7. oktobra pri slovenski maši v župnijski cerkvi v Špetru.

Na verski strani je v ospredju vrnitev katekizma po slovensko v Benečijo, v župnije Špeter, Podutana in Fojda, na pobudo staršev, v sodelovanju z združenjem Blankin in s katehetinjo Anito Bergnach.

Sedež Nediške medobčinske teritorialne unije bo v Čedadu, v stavbi Čedajske ljudske banke. Stavbi v Špetru, bivšemu sedežu Gorske skupnosti Ter-Nediža-Bardo, tvega zaprtje, kljub temu, da je moderna stavba, ki je zahtevala znatno naložbo.

V Teru v Terskih dolinah je v načrtu prenova vaškega trga brez bencinske črpalke, edine v celi dolini.

Bodo otvorili, v saboto 14. Oktobra, na Solbici, v dolini Rezije, nov sedež Muzeja rezijanskih ljudi, ki so ga umestili v hišo Buttolo Ploc.

V šolah Kanalske doline je za otroke pouk slovenščine stekel tudi letos. Rešitev so našli po nedavnem srečanju v Ovčji vasi med ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem in predstavniki združenja Cernet, kulturnega centra Planika, Sveta slovenskih organizacij in Slovenske kulturno gospodarske zveze.

Žarko Trušnovec, načelnik Gorske reševalne službe Tolmin, je v Pinzolu, v pokrajini Trento, prejel prestižno mednarodno nagrado za solidarnost, ki jo podeljuje mednarodna komisija za reševanje v gorah Icar.

»Za Dreko/Grmek in za Savognese težek začetek«, je naslov v ospredje na športni strani.

Se nadaljuje pripoved v stripu o drugi svetovni vojni na podlagi dnevnikov g. Antona Cuffola (1889-1959).

Na zadnji strani je vabilo na Burnjak, ki bo v nedeljo, 15. oktobra, v Gorenjin Tarbju. Ob tem so navedeni burnjaki v Terski dolini, pobude v duhu solidarnosti in domače gastronomije.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Italijanski predsednik Sergio Mattarella in poslanka Tamara Blažina.

Pogovor s poslanko Tamaro Blažina ob odhodu iz parlamenta

/
Rim ji je nudil zadoščenja, a tudi razočaranja. Za poslanko…
Tatjana Rojc Foto: Jože Suhadolnik

Mala tržaška Slovenka, ki si upa biti iskrena

/
Tatjana Rojc je profesorica, predavateljica, avtorica, dramaturginja,…
Občinstvo na predstavitvi knjige o Viljemu Černu

Černo pojem poštenega in zavednega človeka

/
Dvorana na sedežu zadruge Nova Coop v Bardu je bila pretesna,…

Koledovanje v Števerjanu

/
V Števerjanu na italijanski strani Goriških brd skupina mladih…