Dokumentarni film Sine Legibus


Avtor: adminkp Datum: 67 dni nazaj.


Dokumentarni film Sine Legibus – po poteh 1976, koroške slovenske režiserke Milene Olip, pripoveduje zgodbo štirih rojakov iz Sel na avstrijskem Koroškem, ki so zaradi nasprotovanja preštevanju manjšine, ukradli glasovalno skrinjico, lističe pa zažgali.

Film, zaradi svoje tematike zelo aktualen tudi danes, je bil nagrajen na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc v Mariboru. Kot je v utemeljitvi priznanja zapisal član strokovne žirije Vlado Škafar: » ta lepi film prihaja v pravi čas, ko Slovenci v matični domovini množično zapirajo vrata in srca današnjim “brezzakoncem“, ki so koroškim Slovencem pravzaprav bratje po usodi.« Več o filmu, ki bo 15.9. 2018 prikazan na festivalu slovenskega filma v Portorožu, v pogovoru Mateje Železnikar z režiserko Mileno Olip. Film, pojasnjuje, govori o pomembnem, toda manj znanem, boju in bojkotu koroških Slovencev.

Pogovor lahko poslušate na strani SVSD.


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Jezik med funkcionalnostjo in identiteto – izziv za družino in družbo

/
Jezik kot sredstvo sporazumevanja nas spremlja od rojstva naprej…

Cerar sprejel predstavnike manjšine

/
Zunanji minister RS Miro Cerar je v torek v Ljubljani sprejel…

Z inovativnimi metodami poučevanja do hitrejšega napredovanja

/
Evropska šola v Šmihelu pri Pliberku z inovativnimi pristopi…

Psihosocialna pomoč za koroške Slovence

/
Travme zaradi nacionalsocializma so na številnih koroških slovenskih…