Dežela Koroška pridobila del Lipuševega gradiva


Avtor: adminkp Datum: 127 dni nazaj.


Dežela Koroška je pridobila del gradiva pisatelja Florjana Lipuša, je sporočila univerza Alpe-Jadran v Celovcu. Gre za dela iz obdobja dveh desetletij. Med gradivom je več tisoč strani delovnih rokopisov, tipkopisov, osnutkov in zabeležk.

Florjan Lipuš

Florjan Lipuš

Gradivo bo hranil Inštitut Roberta Musila, kjer ga bodo v prihodnjih mesecih obdelali, nato bo na razpolago v znanstvene namene. Na omenjenem inštitutu sicer že od prej hranijo nekaj gradiva Florjana Lipuša. Pred nekaj dnevi je postal Lipuš prvi Slovenec, ki je prejemnik velike avstrijske državne nagrade.

Priznanje je prejel za literaturo v slovenskem jeziku. Odbor za avstrijsko državno nagrado je v utemeljitvi zapisal, da Lipuš v svoji literaturi obravnava upor proti nacionalsocializmu, izgon in poboj koroških Slovencev, podcenjevanje slovenske manjšine s strani večinskega prebivalstva, pa tudi reševanje izginevanja slovenskih besed in besednih zvez kot osnovo za novo samozavestno identiteto. Priznanje mu bodo izročili 1. oktobra.

SVSDslovenci.orf.at


Facebook

Twitter
Pinterest
Google+
More

Kategorije novic


slovenske e-novice


naročite revijo moja slovenija

Revija Moja  SlovenijaBrezplačno boste prejeli digitalno mesečno revijo Moja Slovenija. Digitalna verzija je brezplačna (12 številk), pri tiskani verziji (4 številke) pa krijete stroške poštnine (12 € Slovenija, 20 € tujina). Naročite brezplačno verzijo

Jezik med funkcionalnostjo in identiteto – izziv za družino in družbo

/
Jezik kot sredstvo sporazumevanja nas spremlja od rojstva naprej…

Cerar sprejel predstavnike manjšine

/
Zunanji minister RS Miro Cerar je v torek v Ljubljani sprejel…

Z inovativnimi metodami poučevanja do hitrejšega napredovanja

/
Evropska šola v Šmihelu pri Pliberku z inovativnimi pristopi…

Psihosocialna pomoč za koroške Slovence

/
Travme zaradi nacionalsocializma so na številnih koroških slovenskih…